Per ongeluk ondernemer worden, het komt voor. Yasmin Michielsen is er een duidelijk voorbeeld van. Ze is er soms zelf nog verbaasd over. Ooit nam ze zich voor nooit een eigen bedrijf te willen hebben. Inmiddels gruwt ze bij de gedachte aan werken voor een baas.

Ruby_Wonen_Yasmin_Michielsen.JPG

Ongeveer een jaar geleden begon Yasmin haar winkel in de Bosstraat. Hier verkoopt ze zelf opgeknapte meubelen en verf voor de thuishobbyist. Daarnaast kun je er tegenwoordig workshops volgen. Restylen zit de creatieve ondernemer in het bloed. Meubels een tweede leven geven door ze te restylen startte als een hobby en werd een serieus bedrijf.

Het groeide vanzelf

“Het begon met af en toe wat verkopen via Facebook”, vertelt Yasmin. Maar het werd al snel meer, merkte ze. Er was duidelijk een markt voor de wijze waarop zij meubelen een nieuwe look geeft. “Ik heb een tijdje met m’n spulletjes in een concept store gestaan, in Breda en Bergen op Zoom. Maar toen die winkel hier er mee stopte ben ik eens gaan kijken naar een eigen plekje.”

Ze kwam al snel in de Bosstraat uit. “Niet alleen is het hier betaalbaar, het is ook leuk tussen al die speciaalzaken. En in een stad gezien worden is natuurlijk belangrijk maar het grootste deel van mijn klanten vindt me online. Ik hoef dus geen dure A-locatie.” Het werd al snel alleen maar drukker, dusdanig dat ze er sinds april ook de winkel ernaast bij betrok en nu is er alle ruimte voor de workshops die ze geeft. Of ze die stap, met een verdubbeling van de lasten, niet lastig vond? “Nee hoor”, klinkt het beheerst. Mijn motto is ‘Bij twijfel, gewoon doen’. We hebben beide ruimtes zelf helemaal ingericht. Het is belangrijk om flexibel te zijn en in te spelen op waar je mee te maken krijgt. Dat was in dit geval uitbreiden.”

Hart en ziel

Ze is er heel nuchter over; “Weet je? Ik heb geen leningen af hoeven sluiten, alleen m’n spaargeld gebruikt om dit te kunnen beginnen. En het loopt goed. Maar belangrijker nog is dat ik het ontzettend naar m’n zin heb. Dat is de enige manier om van iets een succes te maken. Mensen merken het meteen als je niet met hart en ziel achter je werk en je product staat.”

Daar zit misschien wel de belangrijkste factor van succesvol ondernemen, denkt Yasmin. Je moet het met volle overtuiging doen. Natuurlijk dient er wél een markt voor te zijn maar dat spreek vanzelf. “Ik ben ook niet bang dat die markt een keer verandert”, vertelt ze. “Dan ga je er gewoon in mee, tenzij je er geen plezier meer aan beleeft.” Dan moet je eveneens keuzes durven maken, vindt de onderneemster. “Ik zie mezelf dit ook geen veertig jaar doen. Er komt vast een moment dat ik toe ben aan wat anders. Dan ga ik daar proberen iets van te maken.

Of ze nog tips heeft voor anderen die voor zichzelf willen beginnen? “Durf jezelf te laten zien, zeker ook online. En je hebt een open persoonlijkheid nodig om dit te doen, naast de wil om te blijven ontwikkelen. Stilstaan is geen optie.”

 

Is ondernemen mogelijk ook iets voor jou? Loop je al een tijd rond met een idee?

Kom op maandag 3 september naar de Binnenstartersdag en ontdek de mogelijkheden in de Bergse binnenstad. Meer weten? Kijk even op onze startpagina.