Sinds enige tijd is een aantal winkels in de binnenstad iedere zondag open. Het is eigenlijk nog een experiment, maar wat een langzaam groeiende groep deelnemers betreft blijft het zo. Ze hopen collega-ondernemers en filiaalbedrijven te inspireren hetzelfde te gaan doen.

Stefan van Rumund van Intertoys werd eerder dit jaar verkozen tot winkelheld van 2018.

Stefan van Rumund van Intertoys werd eerder dit jaar verkozen tot winkelheld van 2018.

Stefan van Rumund, werkzaam bij Intertoys, is groot voorstander van de wekelijkse zondagopening. Hij vertelt dat veel klanten er blij mee zijn: “We horen nogal eens dat mensen het doordeweeks echt druk hebben, met werk en het gezinsleven. Dan vinden ze het fijn dat ze hier terecht kunnen. Sommigen zouden zelfs naar andere steden waar het koopzondag is rijden, als het hier niet kon.” Hij is best tevreden over de resultaten tot nu toe en volgens hem zijn de meeste winkels die meedoen al ‘gematigd positief tot positief’. “Het moet natuurlijk nog groeien”, legt hij uit. “In steden als Breda en Roosendaal zijn ze er al langer mee bezig en daar loopt het behoorlijk. We hopen de Bergse ondernemers en filiaalbedrijven te inspireren door te laten zien hoe het loopt bij collega’s die al open zijn.”

Peiling Sterck

De extra zondagen zijn geen officiële koopzondagen en worden in die zin ook niet gepromoot door de gemeente en Ondernemersvereniging Sterck. Onder de leden van die belangenvereniging is onlangs een peiling gehouden over vaker open gaan op zondag. Daar kwam uit dat het merendeel het min of meer wil houden zo het is. Er gaan wel wat stemmen op om wat vaker, bijvoorbeeld twee keer per maand, open te gaan. Daarvoor is echter nog geen meerderheid gevonden. Sterck blijft de ontwikkelingen natuurlijk volgen en er bijvoorbeeld tijdens ledenvergaderingen aandacht aan besteden.

Lou van den Broek (rechts) en Jessica Reemer, toen ze nog volop bezig waren met de inrichting van hun winkel Jess & Lou.

Lou van den Broek (rechts) en Jessica Reemer, toen ze nog volop bezig waren met de inrichting van hun winkel Jess & Lou.

Enthousiast

Toch is het aantal open winkels op zondagen aan het toenemen, volgens de initiatiefnemers van de pilot. Lou van den Broek, van kledingzaak Jess & Lou, is ook enthousiast. “Natuurlijk is de ene zondag beter dan de andere. Maar we zijn voortaan op maandag dicht en die dag was sowieso nooit veel. Het is ’s zondags best druk in de stad, zeker als er weer eens wat te doen is en dat is geregeld het geval.” Hij vertelt bovendien te merken dat de zaterdagen wat teruglopen. Vooral omdat veel mensen dan allerlei vaste activiteiten hebben, van sport tot bijvoorbeeld wekelijkse boodschappen. “En de zondagen zijn hier vaak goed. Klanten zijn dan ook merkbaar relaxter.” Wat hem betreft is hier aan meedoen niet meer dan logisch en meegaan met je tijd.