We treffen een uiterst trotse Martine en Ton Stapelkamp in hun banketbakkerij aan de Steenbergsestraat. Donderdag 15 december werd bekend dat zij bij de tien finalisten horen die de lekkerste worstenbroodjes van Brabant maken. Een hele mooie erkenning voor hun wijze van brood en banket maken: altijd moet kwaliteit voorop staan.

IMG_6187.JPG

Ze deden dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezing, vertelt het echtpaar. Sinds vorig jaar gelden er nieuwe spelregels. Je zend niet meer een worstenbroodje in waar je wellicht extra je best op hebt gedaan. Er komen na aanmelding mystery shoppers langs die de product kopen en dat wordt elders beoordeeld door een jury, waar zowel vakmensen als consumenten deel van uitmaken. Die zijn dit jaar bij zo’n 40 bakkers langs geweest en zo ontstond die lijst van tien.

Klanten zijn niet verbaasd

“We kregen werkelijk meteen veel leuke reacties, vooral van vaste klanten”, vertelt Martine blij. “Veel mensen zeiden dat ze helemaal niet verbaasd zijn. Zij wisten al lang dat wij hele lekkere worstenbroodjes verkopen.” Ton vult aan: “We krijgen soms zelfs bestellingen van mensen uit Amsterdam, die als ze in de buurt zijn even langskomen hiervoor en zeker willen weten dat we er nog hebben.” Ook uit België komen geregeld mensen om de lekkernijen, meldt Martine. Desondanks zijn ze zichtbaar gelukkig met deze erkenning. Toen het nieuws via Omroep Brabant bekend werd gemaakt kwamen er ook meteen extra bestellingen bij. En dat in de toch al drukke decemberperiode. Martine, heel stellig: “Dit geeft alleen maar energie dus dat is helemaal geen probleem. Dan slapen we maar wat minder de komende dagen.”

Volgende ronde

En hoe nu verder? Uit die tien moet immers ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018’ worden gekozen, al voelt dit ook al als winnen volgens Ton. Hij vertelt: “Er gaan opnieuw mystery shoppers lang bij de overgebleven adressen. Zo controleren ze meteen of je constante kwaliteit levert. Daaruit worden drie finalisten gekozen en die moeten op 26 februari in Eindhoven voor het oog van de jury een vers worstenbroodje gaan bakken. Uit wat daar gemaakt wordt kiest de jury de winnaar.” In een uitzending van Omroep Brabant zal op 11 maart blijken wie hét worstenbroodje van 2018 heeft gebakken.

Even oefenen

Voor Ton wordt het nog even oefenen. Het ‘echte’ Brabantse worstenbroodje is namelijk aan de zijkanten ook gesloten. Zo maakt hij ze normaal gesproken niet. De wijze waarop Banketbakkerij Stapelkamp ze aanbiedt bevat iets meer vlees omdat dit tot aan beide zijdes doorloopt. Voor die jury, op 26 februari, dient hij wel een keer zo te bakken. Maar klanten gaan ze in de winkel niet op die manier aantreffen, meldt Martine: “Wij blijven natuurlijk onze eigen, enige echte Stapelkamp worstenbroodjes maken en verkopen.” En terecht, ze zijn heerlijk!